Opinie: Alcoholhandhaving gaat niet werken

Bier (bron: wistjedat.nl)
Bier (bron: wistjedat.nl)

 

De Politie controleert op het gebruik van alcohol, tenminste, dat is in de regel zo. Na de invoering van de nieuwe leeftijdsgrens van 16 naar 18 voelt ook de Gemeente Oosterhout zich verantwoordelijk voor de handhaving. Ze hebben er grootse plannen mee, zo was eerder al in een krant te lezen.

Ik vraag mij ernstig af hoe politiek en het ambtenarenapparaat deze handhaving gaan realiseren. Natuurlijk ligt het voor de hand om de alombekende handhavers met nog een apparaat uit te rusten. Naast een bonnenmachine en een geluidsmeter kunnen ze dan voortaan ook met een blaastest op pad. Het ook alombekende tact van deze handhavers gaat jongeren denk ik niet aanspreken. De semi-agenten zijn nu al het lachertje van alle hulpverleners. Een handhaver op elke straathoek gaat dus niet werken,want die werken niet buiten ambtenarentijden, en hebben geen gezag.

Daarnaast pak je het feitelijke probleem niet aan. Een supermarkt of horecagelegenheid verstrekt alcohol aan jongeren, en daar zit een controlemechanisme in. Diezelfde alcohol staat echter ook in het keukenkastje thuis, en wie controleert dat? Niet de werkende ouders, niet de broertjes of zusjes. Zomaar voor het grijpen dus, en een boete uitdelen aan een jongere helpt dan geen zak. Dat is al jaren aangetoond met fietsverlichting, opgevoerde scooters en het hangen in winkelcentra. Het maakt het zelfs spannend en aantrekkelijk om te doen.

Een mooi streven dus, maar wat mij betreft gedoemd te mislukken. Voorlichting is beter dan repressie. Controleren op kanalen met verantwoordelijkheid zoals supermarkten en horeca ook. Een boete direct aan een jongere is geen goede les. Jongerenwerkers kunnen die dialoog wel aan, waardoor de boodschap overkomt, en er in basis minder alcoholverslaafde jongeren komen.

3 gedachten over “Opinie: Alcoholhandhaving gaat niet werken

  • 24 juni 2014 om 21:05
    Permalink

    Helemaal eens met Mook. Makkelijk afgeven op toezichthouders.zeuren over hondendrollen. Als toezichthouder ingrijpt ook niet goed. Waarschijnlijk zijn die toezichthouders niet eens bevoegd op de drank en horecawet. Naar mijn weten is Oosterhout aangesloten bij de toezichtpool van de Baronie. Dus die toezichthouder zie je niet elke dag. Ook niet goed als telkens dezelfde persoon binnen de gemeente toeziet op de regelgeving. Preventie is één, toezicht blijft noodzakelijk in het openbaar gebied en openbare inrichtingen.

  • 24 juni 2014 om 13:01
    Permalink

    Los van het feit of dit de oplossing is of niet. Is de politie niet de controleur voor alcohol. De verantwoordelijkheid ligt sinds 2 jaar bij de gemeente, die daar BOA’s voor hebben. Gemeente Oosterhout voelt zich dus niet alleen verantwoordelijk ze zijn het ook. Al lijkt het er soms op dat gemeentes hier zelf ook pas nu achter komen en beseffen dat ze er iets mee moeten.

  • 24 juni 2014 om 10:24
    Permalink

    Los van of handhaving gaat werken, vind ik het echt beneden alle peil om op deze manier te spreken over onze handhavers! Je mag er natuurlijk ideeën over hebben, mar er zo over schrijven gaat echt te ver!.
    Respect voor een ieder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *