Opinie: De straat-terroristen

Handhaving (bron: nicospilt.nl)
Handhaving (bron: nicospilt.nl)

U denkt vast bij het lezen van deze titel aan de vele jongelui die in de nachtelijke uren menig plein onveilig maken. Niets is minder waar, de terroristen van de huidige tijd zijn de machtswellustelingen van de binnenstad. Bezeten door hun vermeende gezag, pogen zij iedere misstap gepast te straffen. Foutparkeerders, fietsers zonder licht en overige verkeersvandalen worden hard aangepakt. Niets mis mee, denkt u, men wil altijd al meer blauw op straat. Maar is dit wel echt het ‘blauw’ waarnaar zo smachtend gevraagd wordt? Ze hebben een pak aan, vaak een hoedje op en altijd nog het zilveren logo van de politie.

Wacht…politie? Nee, het zijn geen politieagenten, maar zogezegde ‘handhavers’. Het blinkende vuistje op hun borst of arm wordt altijd met veel trots gedragen. Met iets té veel trots naar veler mening. Want waar deze personen uitblinken in passie voor hun werk, komen ze vaak tekort aan sociale vaardigheden.

Ouders die even hun kinderen afzetten bij oma en opa wordt gezien als negeren van een stopverbod. Oude medemensen die er even wat langer over doen om een parkeerkaartje te halen of automaat te zoeken, ontduiking van betalend parkeren. Deze voorgaande voorbeelden zijn allemaal criminelen die beboet dienen te worden. Bestraft met een boete ‘die altijd gelijk staat met de ernst van het vergrijp’. De eerste twee genoemde vergrijpen worden beiden keihard vergolden: 90 euro. ‘Er komen wel nog 7 euro administratiekosten bij’ is het meest gewraakte zinnetje wat er nog achter komt bij het vermelden van het bedrag. Waar deze bijdrage daadwerkelijk voor gebruikt wordt, is natuurlijk ook maar de vraag, want het verwerken kost namelijk amper iets.

Het eerder genoemde driftige geprint van bonnetjes is wel iets wat veel mensen opgevallen is. Zinvol communiceren met deze personen is vaak onmogelijk. ‘Heb ik niets mee te maken, meneer’ of ‘Ik volg alleen maar de wet, mevrouw’ zijn de dikwijls gebruikte frases om ieder verzet tegen de sanctie de kop in te drukken. Daar waar het échte blauw vaak nog de tijd neemt om te luisteren naar het verhaal achter de overtreding, zijn deze straatrechters onverbiddelijk.

Dit verschil valt natuurlijk ook te verklaren. Er moet bezuinigd worden. Waar politiemensen nog enige vorm van fatsoenlijke omgang en sociale bekwaamheid is bijgebracht in de opleiding, is dit bij het opleiden van ‘handhaving’ achterwege gebleven. Het enige wat daar in de educatie aangeleerd wordt is de vingervlugheid waarmee men de pda reprimandes kan laten uitspuwen. Het vereiste opleidingsniveau voor een zodanige training is logischerwijs ook veel lager dan deze voor de gemiddelde dienster. Dit laat natuurlijk personen toe tot deze beroepsvorming die een stuk meer moeite hebben om hun vurigheid voor macht in te houden bij de uitvoering van hun ambacht.

De vraag is nu, is deze ontwikkeling wel goed? Handhavers verspreiden zich als paddestoelen in de binnenstad. De keuze tussen sociale omgang en strikte uitvoering van de wet is zeer lastig. Kiezen we voor een fatsoenlijke behandeling of het onbuigzaam toepassen van de voorschriften? Ik laat deze keuze volledig aan uzelf…maar weet dat ook u een keer even snel iemand af moet zetten. Binnen afzienbare tijd zal er ook bij u een Oost-Indisch doof straat-terroristje op het autoraampje kloppen. Denk daar aan.

6 gedachten over “Opinie: De straat-terroristen

  • 16 februari 2013 om 09:18
    Permalink

    Met uitzicht op P-torenkwartier sta ik me regelmatig te verbijten als ene blinkende vuistje euforisch naar andere blinkende vuistje staat te wenken ” kijk ik heb er weer eentje “.

  • 16 februari 2013 om 00:58
    Permalink

    Wat ik niet zo goed begrijp is dat er altijd zo neerbuigend gedaan wordt over handhavers en toezichthouders. Zij zijn slechts aangesteld door de gemeente om, de functienaam zegt het al: toezichthouden en handhaven. De lokale overheid komt tegemoet aan de roep vanuit de samenleving om de verhuftering en verloedering tegen te gaan wordt mede door de inzet van BOA’s. Hoe je het ook stelt, als je een stopverbod negeert,negeer je gewoon een stopverbod en daar staat, als je betrapt wordt, gewoon een boete tegenover. Ook als je je bloedjes even afzet bij opa of oma. Het lijkt er op dat de schrijver van dit opiniestuk zijn frustratie over het beboet worden wil afwentelen op de handhavers. Ik stel dat je dan de zaak omdraait! Gewoon niet fietsen waar een fietsverbod van kracht is en gewoon een parkeerbonnetje halen als je even snel medicatie moet halen bij de apotheek op de Heuvel. Ben verantwoordelijk voor je eigen gedrag!
    De tekortkomingen in sociale en communicatieve vaardigheden zijn er ongetwijfeld. Je moet als samenleving echter wel willen en durven investeren in mensen zodat zij zo optimaal, klantvriendelijk en effectief mogelijk de functie van toezichthouder of handhaver kam uitvoeren. Zorg er voor dat de handhaver toegerust is om op correcte wijze die narrige foutparkeerders, chagrijnige fietsverbodnegeerders en haastige stopverbodomzeilers aan te spreken op gedrag en te sanctioneren. Hier zal de overheid in moeten voorzien. Het begint echter bij het tonen van fatsoen en respect. Ook op het moment dat er een bekeuring wordt uitgeprint.

  • 15 februari 2013 om 21:47
    Permalink

    Beste mensen, hier hebben wij zelf voor gekozen namelijk via de enquêtes van de Gemeente met vragen als waar wij ons het meest aan storen en moet er daadkrachtiger opgetreden worden en voert de gemeente de wensen van de burgers uit dan is het ook weer niet goed. Maar ik voorzie in de toekomst toch grote problemen met deze Gemeente Pitbulls, geef domme mensen macht en een uniform en we zien wat er tijdens WOII is misgegaan en dat nooit meer, maar toch ben ik bang !!!

  • 15 februari 2013 om 20:13
    Permalink

    @ René Reimer

    Zelf heb ik er gelukkig nog geen ontvangen, maar heb genoeg familieleden en kennissen die er wel hebben gehad.

  • 15 februari 2013 om 18:38
    Permalink

    Heb ook een belachelijke ervaring gehad met die lui. Kreeg een boete omdat ik over de markt fiets, iedereen om mij heen fietste vrolijk door. Toen iemand vanaf de klappij richting de bussel fietste (met zonnebril) riep deze handhaver dat fietsen niet mocht, maar deze persoon fietste vrolijk door. En ik sta daar dan als nette kerel…. want ik stopte wel.

    Daarna kwam er nog een man die langs ons fietste, terwijl ik de boete kreeg, en wilde door fietsen. Pas nadat de handhaver liet merken dat dit niet mocht, stapte de man af… En ik sta daar als twintiger zo van, ja en waarom geen je hun geen boete?

    Valt geen zinnig woord met die lui te praten, volkomen achterlijk situaties die zich voordoen. Ga gerust op een zonnige dag op de markt zitten en tel hoeveel mensen over de markt fietsen… Niemand die er last van heeft want er loopt geen hond.

  • 15 februari 2013 om 16:33
    Permalink

    @ Vlaan
    Heb je een bon gekregen van zo’n Bewust Onopgeleide Ambtenaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *