Opinie: Wachten op de toekomst
De structuurvisie is behandeld in de gemeenteraad. Bij een aantal lezers gaat er wellicht een lampje branden, maar mocht u dat document niet kennen, dat is best logisch. In de structuurvisie zijn de ruimtelijke ontwikkelingen van Oosterhout tot 2020 opgeschreven. Dat zijn er nogal wat. Bijvoorbeeld de garage van Wahl aan de Wisselaar en enkele terreinen aan de Statendamweg. Het is dus vooruitkijken wat de klok slaat, en dat realiseren lang niet alle oosterhouters zich, anders was er vast veel meer ingesproken.
2020 klinkt een eind weg, maar dat is al over acht jaar, en in die tijd gaat niemand stilzitten. De economie trekt vast nog eens een keer aan en voor je het weet staat er een vierlaags flat op de plek van die oude garage aan de Wisselaar. Dat ambtenaren en politiek het belang van de structuurvisie niet naar de burgers kunnen brengen is dan ook erg jammer. Diezelfde mensen worden elke vier jaar namelijk afgerekend op hun presteren, en als men besluit een Lidl met verkeersaanzuigende werking naast mijn huis te realiseren, dan is de gemeente en de betreffende wethouder toch net even wat minder geliefd.
Als de gemeente het echter niet doet, dan wil ik zelf het belang en de waarde van zo’n structuurvisie aangeven. De oude Wet Ruimtelijke Ordening voorzag nog in diverse sturingselementen waardoor ‘Den Haag’ de agenda van de Provincie en de Gemeente kon bepalen. Dat werkte heel simpel: de gemeente wil een woonwijk, maar het rijk bedenkt een vuilnisbelt. De gemeente zet haar zin door en wordt teruggefloten door de Provincie, inclusief ellendige discussies.
Tegenwoordig maakt elk niveau een structuurvisie of iets wat daarop lijkt. In steeds concretere lijnen de toekomst uittekenen en er zijn eigenlijk geen verplicht over te nemen punten. Daar komt onze gemeentelijke structuurvisie weer om de hoek kijken. Nu de Provincie geen mogelijkheden meer heeft om die visie af te schieten kun je wel zeggen dat het een blauwdruk is voor de ontwikkeling van de stad. Het hoeft alleen nog maar formeel in een bestemmingsplan gegoten te worden en je zit eraan vast. Je zou dus maar bij een toekomstig kassengebied wonen of je krijgt te horen dat er een containeroverslag precies in jouw windrichting wordt gebouwd, dan wil je daar toch wel iets aan doen.
Uiteraard kan dat nog bij de bestemmingsplanprocedure, maar het is volgende keer slimmer om op de structuurvisie in te spreken en de punten aanhangig te maken bij diverse fracties. Zij kunnen op- en aanmerkingen maken op een dergelijk stuk. Zo creëer je een eigen glazen bol, en zit je niet meer te wachten op de toekomst.
Dat is nou de bewuste kloof tussen de burgers en politiek en de politiek maakt zelf die kloof alleen maar groter,eens gaat deze bom barsten en moet je dan weer eens zien hoe verbaasd die politici dan kunnen kijken.