Oosterhouts topvoetbal, cultuur gemis?
Oosterhout heeft al jaren geen voetbalclub meer die serieus meedoet in de verschillende competities. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan de individuele teams die allemaal hard hun best doen. Wat ik bedoel: Jupiler of Eredivisie is er niet bij en dat zal er ook wel niet meer inzitten. Cultureel is het zo gegaan in onze Oosterhoutse historie. Er zijn in de gemeente Oosterhout relatief veel voetbalclubs. Den Hout, Oosteind en Dorst hebben eigen clubs. Dan hebben we (of ooit gehad) binnen Oosterhout: TSC, VVO, SCO, WVO. Veel vissers in een relatief kleine vijver. In Breda loert grote club NAC dan nog over de schouder mee en zelfs Willem II put voor talenten soms uit de Oosterhoutse vijver.
Door de sterke eigen identiteiten van de clubs is er binnen Oosterhout nooit een collectief beeld ontstaan. Hierdoor hebben we de aansluiting op het topvoetbal moeten missen. Maar of dat nu zo slecht is kun je je ook weer afvragen. Hoeveel gemeentes zijn er in het verleden niet geconfronteerd met het noodgedwongen overeind moeten houden van voetbalclubs die torenhoge schulden hadden. Stadions werden opgekocht en gaten in de begroting werden gestopt. Allemaal uit “cultureel” belang. Nu kun je je afvragen hoe verantwoord het is een sport te faciliteren die vraagt om peperdure politie-inzet en financiele risico’s voor de hele gemeente met zich mee brengt. Zijn de sociale voordelen dan echt zo groot?
Cultureel en economisch gezien brengt een succesvolle club misschien wat prestige. Luxe skyboxen bevorderen de lokale economie (en politiek?). Lekker netwerken met alle Bekende Oosterhouters zit er dus voor ons niet in. Dat moet op andere plaatsen. Maar waar hebben we die? De Hockeyvereniging is een apparaat met een goede naam, sterke identiteit en een indrukwekkende sponsorlijst. Ook het Parkfeest kent vele sponsoren en een VIP/Business-paviljoen. Verder zal het moeten gebeuren op de golfbanen in de gemeente en regio of bij de individuele belangenclubjes/verenigingen.
Maar missen we door het gebrek aan topsport nou een stukje nederlandse cultuur in ons Oosterhout? Een stadion kan een belangrijke plaats zijn om bij elkaar te komen en het “regio- /lokale gevoel” te versterken. SC Heerenveen is hierin bijzonder geslaagd. Ter informatie: in het stadion van SC Heerenveen kunnen net zoveel mensen als er in de plaats zelf überhaupt wonen (beide ongeveer 28.000). NAC, Willem II en dergelijke kunnen van die 100% score alleen maar dromen. Misschien is SC Heereveen dan ook weer net het verkeerde voorbeeld dat baat heeft bij de sterke Friese identiteit die daar heerst. Wat ik wel bewonder aan SC Heerenveen is dat het één van de weinige, of de enige club die een gezonde verhouding tussen mannen en vrouwen op de tribune heeft zitten. Voetbal kan dus wel van het volk zijn en niet alleen van een deel klein deel fanatieke voetbalkijkers. Misschien zou topsport de Oosterhoutse maatschappij wat meer verbroederen.
Echter de conclusie was al eerder dat voetbal het niet meer wordt voor Oosterhout. Hockey lijkt het beste alternatief, maar hockey is veel minder een sport van het volk. Er is geen kijk-cultuur en er heerst een sterk stereo-type van het beeld van een Hockey-vereniging. Nu ken ik de MHC De Warande en ik zal niet zeggen dat je er niets aantreft dat voldoet aan hardnekkige standaard beeld, maar het is in de basis een gebalanceerde organisatie die sport aanbiedt in de breedte en in de diepte. Je kunt er spelen op jouw niveau. Als zo’n beetje de grootste sportvereniging van Oosterhout moet er talent rondlopen. En dat loopt er ook, men speelt op hoog niveau mee. Relatief hoger dan het voetbal in Oosterhout.
Zouden we MHC De Warande op een manier boven het maaiveld uit kunnen trekken en er Oosterhouts-trots van kunnen maken? Goede faciliteiten op hun karakteristieke plek aan de Warandelaan? Het felbegeerde 4e veld en een goed clubhuis met een goede sponsorlounge en een forse comfortabele en verwarmde tribune? Laten we sport(ers) in onze gemeente maar eens aanmoedigen in plaats van te pesten met mogelijke andere huisvesting en onzekerheid.
@Ruben
De jongerencultuur is zeker een factor waarom hockeyers tijdens hun studie niet bij Warande blijven. Ook is de begeleiding bij Warande in de A-jeugd onvoldoende waardoor er veel uitval is.
Extra factor is ook het beeld dat jeugdspelers bij seniorenteams hebben. Ze verwachten fysiek spel van oude mannetjes met bierbuiken die alleen talent hebben voor de derde helft. Geen uitnodigende gedachte voor jongeren. Daarom is een initiatief als een 18+ competitie een goed idee, alleen hier in de regio komt het niet van de grond.
@Jeffrey:
Wellicht heeft het te maken met de jongerencultuur in Oosterhout (of het gebrek daaraan) en het vertrek naar de studentensteden. Maar het is een interessante vraag. Wellicht is er nog een verborgen factor.
@Robert:
Dat er meer mensen voetballen zegt niets over het onderscheidend vermogen van deze sport. Zelfs in dorpen op het platteland hebben ze vaak al twee voetbalclubs. Bovendien moet je kijken naar het niveau dat bereikt kan worden, en gezien het feit dat ik deze clubs niet snel zie fuseren geloof ik ook niet in een stijging van het algemene niveau van het voetbal in Oosterhout.
Hockey daarentegen biedt nog voldoende kansen, net als honkbal. Dit zijn onderscheidende sporten. Met de honkbal zouden we goed uit zijn, want het niveau waarop twins opereert is in de omgeving uniek. De hockeysamenwerking, zoals al eerder is voorgesteld op dit blog, biedt echter meer kansen voor de regio. Ik geloof ook in die visie en hoop dat de clubs in de regio samen willen optrekken om dit te bereiken.
@RUBEN:
Ik denk ook dat het vooral om de faciliteiten moet gaan, en niet om de middelen. Een moderne en bereikbare accomodatie, goede velden en goed materiaal. Dat zorgt ervoor dat de club hierin geen energie hoeft te steken en zij zich kan focussen op het ontwikkelen van talent. Moeten ze bij Warande overigens nog wel bedenken waarom het gros van hun leden wegloopt wanneer de overgang naar de senioren zicht aandient. Wat trekt hen niet in de seniorenelftallen van Warande?
Heldere uitleg. Bemoeienis zou ik het ook niet willen noemen. Oosterhout pompt veel geld cultuur, omdat dit het leefklimaat zou verbeteren. Ook hier geldt dat er een selecte club veel van profiteert en een grote groep niet.
Daarom is juist een breedte sport, of een aantal misschien ook een wat actievere support waard. Dat hoeft niet perse in geld, maar kan al zijn in goede facilitering. Parkeerplaatsen, speelvelden etc.
Meedenken en -werken in plaats van vooral kijken naar wat er allemaal niet mogelijk is, waar het nu soms naar ruikt.
In totaal voetballen er meer mensen in clubverband in Oosterhout dan dat er hockeyen, en dan heb ik nog niet eens over de vele recreatieve beoefenaars en de maatschappelijke impact die de sport heeft (zowel professioneel als amateur). Deze is voor voetbal vele malen groter dan Hockey. Was ook erg verbaasd toen ik de omvang hiervan merkte. Hockey is en blijft een sport die door een selecte club (veelal modaal of daarboven) mensen wordt gedaan.
Nu ben ik principieel tegen gemeentelijke bemoeienis/ondersteuning of welke voorkeursbehandeling dan ook. Maar als je als Oosterhout toch voor de keuze staat zou ik zeker niet voor hockey kiezen. Dan krijg je een prestige-project voor de happy few, met een groot risico tot mislukking, gezien de nabij gelegen clubs uit Breda die bijna allen hoger spelen.
Als je een vereniging zou moeten noemen waar je wel een stokpaardje van zou kunnen maken is dat de Twins. Spelen relatief hoog en leveren reeds spelers aan het nationale (jeugd) elftal. Maar goed, als het aan mij ligt liever niet.
Waar bezeer je dat verschil op? Het aantal toeschouwers? Het ledenaantal? Volgens mij is MHC De Warande de grootste Oosterhoutse sportvereniging met 1230 leden (23-03-2010. bron: http://www.mhcdewarande.nl)
Als MHC De Warande furore wilt maken dan zullen ze dat toch helemaal zelf moeten doen. Vind niet dat de gemeente zich daar mee moet bemoeien. Temeer omdat er, in tegenstelling tot volkssport voetbal, zeer minimale sociaal-maatschappelijke belangen aan hangen.